Ключові виклики для України у сфері безпеки та експертне бачення їх вирішення

11 червня, у приміщенні Інформаційного агентства «УКРІНФОРМ», відбулась прес-конференція та презентація Українського інституту безпекових досліджень на тему: «Ключові виклики для України у сфері безпеки та експертне бачення їх вирішення».

Відкриваючи прес-конференцію, Володимир Горбулін, Голова наглядової ради Українського Інституту Безпекових Досліджень, перший віце-президент Національної академії наук України, академік, секретар Ради національної безпеки і оборони України (1995 – 1999 рр.) наголосив на першочерговості та невідкладності для нової влади розвитку наукових та громадських інститутів задля знаходження єдино вірних для держави, що знаходиться в стані гібридної війни, рішень . У цьому контексті новостворений Інститут має намір зайняти місце одного з провідних вітчизняних експертно-аналітичних центрів. УІБД планує залучати як українських так і міжнародних експертів. «Потрібно зазначити, що фактично, Україна – єдина з країн Європейського Союзу, де ведуться бойові дії, тому вона не може не залучати міжнародну політичну громадськість до пошуків вирішення цієї проблеми», – наголосив Володимир Горбулін.

Український Інститут Безпекових Досліджень (Ukrainian Security Studies Institute – USSI) створено як неурядову неприбуткову аналітичну організацію, що об’єднає низку профільних аналітичних центрів і громадських організацій, а також авторитетних експертів в галузі безпеки і оборони, з метою сприяння розвитку структур безпеки України та забезпечення їх альтернативними аналітичними розробками, оцінками та поглядами на підготовку рішень-реакцій держави на поточні виклики, а також, на планування в даній галузі.

Валентин Бадрак, один із засновників та член Правління Українського Інституту Безпекових Досліджень, директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР), акцентував увагу присутніх на об’єднанні спільних дій та створенні синергії між громадськістю та науковцями задля вирішення проблем оборонного сектору . “Інститут розраховує найближчим часом стати передовим аналітичним центром та встановити широку та ефективну комунікацію між владою та громадськістю,-“ підкреслив він.

«Консолідована позиція представників волонтерів-практиків та науковців у напрацюванні політики держави в оборонній сфері, поєднання практичного та наукового досвіду сприятиме розвитку “прикладної” експертності та подальшій імплементації напрацювань. За останні 5 років війни досвід комунікації волонтерів із представниками владного сектору продемонстрував, що Україна має потребу у створенні потужного та незалежного від політичних сил експертного центру, що надаватиме фахові експертизи та аналітичні висновки, на які зможе спиратися керівництво як Збройних Сил, так і держави в цілому», – розповів Олексій Грідін, член Правління та засновник УІБД, керівник Центру з питань публічного управління та адміністрування «КУБ».

Сергій Згурець, засновник та член Правління Українського Інституту Безпекових Досліджень, директор Інформаційно-консалтингової компанії “Defense Express», у своєму виступі окреслив ключові напрями Інституту. Він зазначив: «В умовах формування нової реальності, що складатиметься із робототехніки, штучного інтелекту, автоматичного опрацювання великих обсягів даних та біотехнологій, – Інститут має створити командування майбутнього Збройних сил України. Потрібно дивитись далі у побудові каркасу безпеки, враховуючи національні пріоритети та міжнародні тенденції».

Партнерами Інституту можуть виступати вітчизняні та іноземні інституції, міжнародні безпекові структури і організації.